Alles kost moeite en je lichaam werkt niet altijd mee, de zon schijnt soms letterlijk en figuurlijk niet meer en je voelt je verdrietig, terwijl je niet weet wat er precies aan de hand is.. Het kan dan zijn dat je last hebt van een winterdepressie. Voor sommige mensen is dit niet iets onbekends en die kampen er al jaren mee, maar voor sommige -misschien voor jou- kan dit de eerste keer zijn dat je er last van hebt. Je bent niet de enige. Helaas hebben wij niet de oplossing om er direct vanaf te komen, maar we kunnen je wel helpen om het een stuk verdraaglijker te maken.
Hoeveel mensen in Nederland hebben er last van een winterdepressie?
Veel mensen weten niet direct dat de klachten die plotseling zijn komen opspelen te maken hebben met een winterdepressie en niet iedereen meldt zich direct bij een arts. Daardoor weten we niet het exacte aantal. Het wordt vaak afgeschoven op: ‘Ik heb het gewoon druk de laatste tijd’ of ‘Het zal wel komen door de donkere dagen.’ Dat laatste is nou precies vaak hetgeen dat ervoor zorgt dat deze klachten kunnen ontstaan. Wat we weten is dat ongeveer een half miljoen Nederlanders last hebben van een winterdepressie. Voor dit jaar is al gemeten dat er meer mensen zich melden met de symptomen van een winterdepressie. Dit heeft zeker te maken met Covid-19. We werken met z’n allen meer thuis en komen minder buiten en dat is nou net wat we nodig hebben om ons goed te voelen.
Wat kun je het beste doen om symptomen van een winterdepressie tegen te gaan?
Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. We geven bij Vrouwengeheimen al vaker aan dat bewegen ontzettend belangrijk is, maar vooral wanneer je last hebt van een winterdepressie is bewegen extra belangrijk. De beste tijd om te bewegen? In de ochtend. Dit komt omdat het ochtendlicht meer blauw bevat en blauw licht. Een heerlijke ochtendwandeling is dus een goede optie.
Lunchpauze? Ga naar buiten!
Lukt het je echt niet om in de ochtend in beweging te komen, dan is een wandeling in de lunchpauze een goede tweede keus. We werken massaal thuis en bewegen hierdoor vaak minder. Het is daarom een goede keuze om in je lunchpauze een wandeling te maken. Zo ben je er even uit en kom je direct in contact met het daglicht. Goed excuus om je lunchpauze in je agenda te blokken.
Licht helpt echt!
Tegenwoordig is winterdepressie een duidelijk begrip. Zoals we eerder hebben vermeld, speelt licht een grote rol. Veel artsen geven daarom als advies om speciaal ontwikkelde lampen aan te schaffen die helpen bij een winterdepressie. Helaas wordt dit nog niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar er is wel bewezen dat het echt helpt. Let er wel op dat dit een lamp moet zijn met daglicht effect en dus zónder UV-licht.